2/7/2020

Welk materiaal dekbedovertrek past bij jou? De verschillen op een rijtje.

Je hebt een nieuw bed gekocht of je oude beddengoed is aan vervanging toe. Je staat aan het begin van de zoektocht naar een nieuw dekbedovertrek en je ziet al snel dat de keuze reuze is. Leuk! Want zo kun je precies een dekbedovertrek kiezen dat past bij jouw interieur en stijl. Naast keuze uit verschillende prints en kleuren zijn dekbedovertrekken verkrijgbaar in diverse materialen. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen katoen, linnen of flanel? In deze blog vertellen we je daar alles over en ontdek je welk materiaal dekbedovertrek het beste bij jou past.

Zelf ervaren of kom je er niet uit? Kom dan naar Woonboulevard Sliedrecht, onze slaapspecialisten helpen je graag!

Katoen – altijd goed

De meeste dekbedovertrekken zijn gemaakt van katoen vanwege de stevige kwaliteit. Katoen is 100% natuurlijk materiaal en wordt vervaardigd uit de pluizen van de katoenplant. Door de hoge productieaantallen van katoenen dekbedovertrekken zijn de kosten relatief laag. Heb je een kleiner budget, dan is katoen dus een goede optie. Katoen voelt fris en zacht aan, ademt en absorbeert goed, is sterk en redelijk strijkvrij en wasbaar op hoge temperaturen.

Ook met de warme zomernachten in het vooruitzicht is katoen een erg goede keus. Wil je meer tips voor een aangename slaapkamer in de zomer? Lees dan ook deze blog.


Bron: Beddenreus

Perkal katoen (percaline katoen) - voor de zachte look & feel

Wil je een goed luchtdoorlatende stof mét een luxe uitstraling? Dan is een dekbedovertrek van katoen perkal een goede keus. Deze stof bestaat uit100% katoen en profiteert daardoor van alle fijne eigenschappen van dit materiaal. Katoen perkal onderscheidt zich door de zeer dicht op elkaar geweven garen. Hierdoor heeft het dekbedovertrek een zachte look & feel en een luxueuze uitstraling. Het gladde en zachte uiterlijk heeft zelfs wat weg van satijn. Kijken we naar de kwaliteit, dan kun je perkal boven zowel katoen als satijn plaatsen. En dat voor een relatief lage prijs.


Bron: Beter Bed

Katoen renforcé - versterkt katoen

Katoen renforcé is net als perkal gemaakt van 100% katoen en onderscheidt zich door de speciale manier van weven. Renforcé wordt geweven met een platbinding en is daardoor sterker dan normaal katoen. Zo komt Renforcé ook zijn naam, want dit is het Franse woord voor ‘versterken’Een renforcé dekbedovertrek heeft vaak een wat stoerdere uitstraling dan perkal.

Polyester katoen /polykatoen/gemengd katoen – het beste van beide

Een gemengd dekbedovertrek is (in de meeste gevallen) een combinatie van polyester en katoen. De katoenvezels zijn verweven met polyesterdraden. Door het combineren van de twee materialen, komen van zowel katoen als van de synthetische stof de beste eigenschappen naar boven. Zo ontstaat er een stof die goed vocht opneemt, goed ademt, vrijwel strijkvrij is en goed zijn kleur behoudt. Ook is polykatoen soepel en voelt het koel en zacht aan. Het verschil met een 100% katoenen dekbedovertrek is dat gemengd katoen iets gladder is, maar minder glad dan bijvoorbeeld microvezel dat geheel uit een synthetische stof bestaat.

Nadeel: door de synthetische invloeden kan deze stof wat zweterig aanvoelen.


Bron: Leen Bakker

Linnen – de duurzame keus

Linnen is gemaakt van vlas en wordt geproduceerd door een zeer intensief proces met minder water, geen pesticiden en minimaal gebruik van chemicaliën. Hierdoor heeft linnen een wat hoger prijskaartje, maar is het wel een uiterst sterk en duurzaam materiaal. Van zichzelf is deze stof wat stugger en ruwer. Naarmate je linnen vaker wast, wordt het soepeler. Linnen heeft als voordeel dat huismijt niet op linnen gedijt. Hierdoor is het dus heel geschikt voor mensen met een allergie. Daarnaast absorbeert linnen heel veel vocht, zonder zelf vochtig te worden. Het materiaal voelt koel aan in de zomer en warm in de winter en is 3x sterker dan katoen.


Bron: Beter Bed

Satijnen – voor een luxe uitstraling

Denk je aan satijn, dan denk je meteen aan luxe. En dat klopt: satijn is een prachtige, luxueuze, gladde stof die ook gebruik wordt voor bijvoorbeeld lingerie en bruidskleding. Satijn kan zowel van synthetisch als natuurlijk materiaal gemaakt zijn. Of het materiaal wel of niet de naam satijn mag dragen, is afhankelijk van de manier van weven (Katoen wordt bijvoorbeeld gemaakt van één inslagdraad en één kettingdraad en satijn uit vier inslagdraden en één kettingdraad). Bij satijn worden de garen heel dicht tegen elkaar geweven. Dit zorgt voor een zeer fijne kwaliteit en een prachtige glans. Ook voelt het dekbedovertrek hierdoor gladder en zachter aan. Satijn is ademend en koel in de zomer en warm in de winter. Ideaal!

Extra voordeel: satijn is goed voor huid en haar. Satijn onttrekt bijvoorbeeld minder vocht zodat jouw huid en haar zacht blijven en haar niet pluist.


Bron: Auping

Flanellen – voor de koukleum

Ben jij een koukleum? Kies dan voor een flanellen dekbedovertrek. Het materiaal zorgt namelijk uitstekend voor warmte en heeft het vermogen om zich aan te passen aan je lichaamstemperatuur. Daarnaast voelt het heerlijk zacht aan. De basisvezels van flanel bestaan vaak uit wol of katoen, maar kan ook gemaakt zijn van synthetisch materiaal. Of een combinatie. Wat betreft de kwaliteit geldt: hoe meer garen er zijn gebruikt, des te fijner het materiaal.


Bron: Beter Bed

Microvezel - lekker licht en heerlijk zacht

Microvezel is een combinatie van polyamide en polyester, beide synthetische stoffen. Polyamide is de meest vormvaste onder alle textiele vezels (ook als het nat is) en uiterst elastisch. Polyester heeft dankzij de kromming van de vezel een goede veerkracht en is zeer licht. Dat maakt dat een microvezel dekbedovertrek lekker licht in gewicht is. Daarnaast voelt het heerlijk zacht aan, is het strijkvrij, krimpt het niet en droogt het snel. Het materiaal is vochtregulerend, maar neemt minder vocht op dan katoen waardoor het wat zweterig kan aanvoelen.


Bron: Jysk

Kom naar Woonboulevard Sliedrecht en kies jouw favoriete dekbedovertrek uit bij Vermaas, Auping Plaza Sliedrecht, Beddenreus, Burgerhout (voor baby & tiener), Leen Bakker, Jysk of Beter Bed!


Bron headerbeeld: Beddenreus

Updates

Krijg de beste acties van de woonboulevard in je mailbox

Meld je hier aan
Vul hier je e-mail in:*
Bij het klikken op aanmelden ga je akkoord met onze privacyverklaring en voorwaarden.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.