23/7/2019

Zo doe je dat: kleur in huis

Heb je zin in een kleurtje in huis? Het kiezen van de juiste kleur kan nog best een uitdaging zijn. Want niet elke kleur die je mooi vindt staat ook mooi op je muur. Welke kleur past goed in jouw huis en bij jouw stijl en woonwensen? We helpen je met dit blog graag een handje om de juiste kleur te kiezen!

1. Maak eerst een kleurenplan

Welke kleur je kiest voor welke muur, begint met het maken van een goed kleurenplan. Ook wanneer je alleen de woonkamer wilt schilderen is het handig om na te denken over de kleuren van andere ruimtes in huis. Natuurlijk kun je elke kamer in een andere tint schilderen, maar een beetje eenheid in je interieur is voor de rust wel zo fijn. Zeker wanneer bepaalde ruimtes tegelijkertijd zichtbaar zijn, zoals bijvoorbeeld de hal en de woonkamer. Bovendien: als je alles op elkaar afstemt ontstaat er een krachtiger beeld omdat de kleuren elkaar dan ondersteunen en versterken. Met zo’n kleurenplan is het ook makkelijker om de juiste kleur te kiezen.

2. Gebruik de 60/30/10 regel bij het kiezen van de juiste kleur

Met de 60/30/10-regel zorg je voor de juiste balans in je interieur. Wat voor regel? Met deze regel bepaal je hoeveel kleur je toepast in je huis. Namelijk: 60 procent bestaat uit een dominante kleur (denk aan wit of lichtgrijs), 30 procent een secundaire kleur (bijvoorbeeld petrolblauw) en de laatste 10 procent gebruik je om uit te pakken met een accentkleur, zoals groen.

3. Creëer rust of dynamiek met kleur

Heb je behoefte aan een extra boost voor je interieur, kies dan twee kleuren die tegenover elkaar in de kleurencirkel staan. Bijvoorbeeld terracotta-rood en blauw. Voor een rustiger look, ga je juist voor kleuren die naast elkaar liggen in de kleurencirkel, bijvoorbeeld groen met geel. Hiermee zorg je voor harmonie in je interieur.

4. Kies je voor een koele of warme tint?

Een kleur kan een koele of warme ondertoon hebben. Koele kleuren zoals lichtblauw creëren meer afstand, terwijl warme kleuren zoals terra en rood meer sfeer en een behaaglijk gevoel met zich meebrengen. Bedenk in de keuze van de kleur van je muur welk effect je wil. Moet een grote ruimte intiemer lijken of juist nog groter?

5. Kleur met accessoires

Lukt het je niet om een kleur te kiezen? Houd je wanden dan lekker neutraal maar experimenteer eerst met kleur in de vorm van woonaccessoires. Ga voor gekleurde vazen, bloemen, sierkussens, een vloerkleed of plaid. Hiermee kun je al veel kleur in huis brengen. En, bevalt het? Dan kun je er altijd nog voor een kiezen een wand in de gekozen kleur te verven. En, trouwens, twee uurtjes en een pot verf verder, is je muur weer een andere kleur!

Hebben we je geïnspireerd? Kom naar Woonboulevard Sliedrecht om je te laten inspireren met kleuren voor je interieur! We zijn 6 dagen per week geopend en parkeren is bij ons altijd gratis. Tot snel!

fotografie: Loods5

Updates

Krijg de beste acties van de woonboulevard in je mailbox

Meld je hier aan
Vul hier je e-mail in:*
Bij het klikken op aanmelden ga je akkoord met onze privacyverklaring en voorwaarden.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.