17/6/2021

Zo ga je van rommelige keukenkasten naar een overzichtelijke keuken

Zodra je je boodschappen netjes hebt opgeborgen in je keukenkasten, is het alweer een chaos, ken je dat? Tijd voor een goede opbergstrategie voor je keukenkastjes. Wat is nu een handige methode en welke soorten keukenkasten zijn er? We geven je een aantal tips.

Als je deze blog leest, dan ben je toe aan een opgeruimde keuken. Niets is vervelender dan na een lange dag in de keuken te staan en moeten zoeken naar de ingrediënten, terwijl die toch echt ergens liggen. Tijd om te ontspullen en vervolgens naar handige opbergmethodes te kijken. Ga je voor een nieuwe keuken en ben je op zoek naar handige keukenkasten? Houd direct rekening met de spullen die je hebt en vraag advies aan de keukenspeciaalzaken op Woonboulevard Sliedrecht: Keukenhof Sliedrecht, Keukenconcurrent en I-KOOK.

Stap 1: ontspullen

Het is goed om met een schone lei te beginnen. Haal je keukenkastjes eerst helemaal leeg. Zo krijg je een compleet overzicht van alle spullen die erin staan en kun je ook meteen de binnenkant van de kastjes goed reinigen. Nu je alles hebt uitgestald, bepaal je wat je echt nodig hebt en welke etenswaren en andere spullen weg kunnen. Ontspullen is lastig, maar misschien wordt het toch tijd om afscheid te nemen van oude bakjes die je nooit meer gebruikt. Of verkoop de keukenmachine die je nooit gebruikt of geef deze weg. En nu: zet niet alles direct weer terug, dan is het binnen no-time weer een rommel. Ga na welke middelen je helpen bij het organiseren van je keukenkastjes.

Beeld: I-KOOK

Stap 2: opnieuw indelen van je keukenkasten

Een handigste manier van indelen van keukenkastjes is als volgt: in de bovenste kast komen de spullen die je het minst gebruikt – denk aan voorraad of een keukenmachine. Op ooghoogte komen spullen die je veel gebruikt, zoals pannen en kookgerei. Op deze manier kun je er zo snel bij tijdens het koken. Onderin komen de spullen die je minder vaak gebruikt, zoals schoonmaakmiddelen, keukentextiel en bewaarbakjes.

Een andere handige manier voor het indelen van de keukenkastjes is door verschillende doelen aan te wijzen. Denk aan ‘voorbereiden’, ‘koken’, ‘voorraad’, ‘serveren en opbergen’ en ‘schoonmaken’. Natuurlijk kun je dit helemaal zelf bepalen: hoe meer opbergruimte je hebt, hoe meer ‘zones’. Het gaat erom dat je een keukenkastje helemaal reserveert voor een bepaalde taak in de keuken. Als je deze manier van keukenkastjes indelen toepast, maak je optimaal gebruik van de ruimte én kun je alles makkelijk en snel terugvinden.

Beeld: I-KOOK

Handige benodigdheden

Het indelen van je bestaande keuken wordt nog handiger met goede hulpmiddelen: een kruidenrekje, een hangsysteem voor keukengerei, een pannenrek, een messenblok, mooie serveerplanken en een fruitschaal die je op het aanrecht zet en mooie planken boven het aanrecht.

Beeld: Keukenconcurrent

Ga je binnenkort voor een nieuwe keuken? Dan kun je direct nadenken over de functionaliteit van je keuken, handig! Welke soorten kastjes zijn er en wat lijkt je handig? Dit zijn een aantal oplossingen die je daar bij kunnen helpen:

Handig: een apothekerskast

Een handige toevoeging in de keuken voor het opbergen van voorraad is de apothekerskast. Een apothekerskast in de keuken werkt met een uittreksysteem: de handige rekken kunnen helemaal naar buiten worden getrokken, waardoor je een handig overzicht krijgt over je voorraad. Het inpakken van deze kasten wordt ook makkelijk. De apothekerskast is uitstekend geschikt voor het opbergen van houdbare producten zoals rijst, pasta, kruidenpotjes, hagelslag etc.

Voorraadkast met lades

Een echte opbergtopper is de voorraadkast met lades. Deze kast biedt erg veel opbergruimte. Door de uitschuifbare lades in deze keukenkast, ontstaat er optimaal overzicht en pakgemak. Deze voorraad keukenkast is doorgaans verkrijgbaar in diverse maatvoeringen. Van een compacte keuken kast voor de dagelijkse boodschapjes tot een ruime voorraadkast waarin je overzicht heb tover je totale boodschappen in huis.

Beeld: Keukenhof Sliedrecht

Hoge keukenkasten

Bij de indeling van de keuken wordt vaak gedacht aan het keukenblok: de onderkasten van de keuken die samen de keukenopstelling vormen. Denk bijvoorbeeld aan de hoekkeuken of een kookeiland. Maar ben je op zoek naar meer opbergruimte in de keuken? Dan is het zeker aan te raden om naast de onderkast ook bovenkasten of hoge kasten in de keuken te plaatsen. Ideaal voor de koelkast en oven of een hoge kastenwand achter het kookeiland. Je kunt echt de hoogte in en bovenkasten tot het plafond plaatsen waarin je helemaal bovenin spullen plaatst die je niet vaak nodig hebt.

Vind je dichte hoge kasten wat beklemmend en wil je juist je mooie servies laten zien? Ga dan voor open kasten. Hiermee ontstaat er een etalage voor al jouw woonaccessoires. De ideale kast voor iedereen die gek is op interieurstyling en van de keuken een echte blikvanger wil maken. Of je nu een leuk koffiehoekje creëert, je mooiste servies wil wegzetten of aan de slag gaat met planten: de open kast biedt enorm veel mogelijkheden.

Bezoek de keukenspeciaalzaken Keukenhof Sliedrecht, Keukenconcurrent en I-KOOK voor meer inspiratie en advies over een (nieuwe) keuken. Voor mooie en handige opbergers kun je natuurlijk ook terecht bij de veelzijdige woonwinkels op de woonboulevard.

Hoofdbeeld: Keukenhof Sliedrecht

Updates

Krijg de beste acties van de woonboulevard in je mailbox

Meld je hier aan
Vul hier je e-mail in:*
Bij het klikken op aanmelden ga je akkoord met onze privacyverklaring en voorwaarden.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.