8/9/2020

Grondspots in de tuin met tips van Rietveld Verlichting

Langzaamaan maakt de zomer plaats voor de herfst. De dagen worden korter en ’s avonds doen we de lampen weer eerder aan. Om je tuin bij je huis te betrekken is het prettig om deze ook te verlichten. Grondspots maken van een donkere tuin een sfeervolle en praktische buitenruimte. Precies wat we willen! In deze blog lees je verschillende tips van Rietveld Verlichting die je kunt toepassen bij het verlichten van jouw tuin met grondspots.

Waar plaats je de grondspots buiten?

Verlicht de eyecatchers
Grondspots kun je in de tuin op verschillende manieren toepassen. Een van de meest gebruikte toepassingen is het uitlichten van objecten of zones. Richt de lampen op de eyecatchers van de tuin om deze ook als het donder is hun welverdiende aandacht te geven. Denk hierbij aan een mooie boom, een waterpartij of dat prachtige ornament.

Verlicht functioneel
Zet de tuingrondspots ook functioneel in. Richt ze op het terras, het looppad of de oprit. Dit is handig als je ’s avonds in het donker lopend of met de auto de weg moet vinden in de tuin. Een grondlamp zorgt ervoor dat je niet over de tuinslang struikelt en je moeiteloos de auto op de oprit parkeert.

Hoe moet je tuingrondspots aansluiten?

Grondspots moet je van stroom voorzien. Wanneer je de tuin grondig gaat aanpakken, kun je de kabels meteen onder de grond aanleggen. Zorg ervoor dat de grondspots parallel (niet in serie) geschakeld zijn. Een tuingrondspot is waterdicht en het is belangrijk dat ook bedrading die je aanlegt waterdicht is. Dit doe je door waterdichte lasdozen te gebruiken om de aansluiting te maken tussen de dunnere kabel van je waterdichte grondspots en de dikkere stroomkabel in de grond.

De meeste mensen denken dat 12 volt de juiste spanning is voor grondspots. Echter is dit geen noodzaak. Als je goede waterdichte grondspots hebt en je deze op de juiste manier aansluit dan kun je ze veilig gebruiken op 220-240 volt.

Hoe kies je voor duurzame grondspots?

Wil je duurzame grondspots, dan kun je kiezen voor solar grondspots die door zonne-energie worden gevoed. Toch moet je er rekening mee houden dan het in Nederland haast onmogelijk is om (zeker in de herfst en winter) de benodigde zonne-energie op te vangen. Een goed alternatief is het kiezen voor energiezuinige grondspots met LED die je aansluit op netstroom. Veel grondspots zijn voorzien van een GU10fitting, welke het mogelijk maakt om de lichtbron eenvoudig te verwisselen. Zo kun je de LED lichtbron na zijn lange levensduur vervangen. Een duurzame en energiezuinige oplossing!

Wil je meer informatie over grondspots in de tuin, ben je op zoek naar inspiratie of heb je nog vragen? Bij Woonboulevard Sliedrecht kun je voor tuinverlichting terecht bij Rietveld Verlichting, Tuinmeubelshop of bij onze andere winkels met verlichting in het assortiment. We helpen je graag!


Fotocredits:
headerbeeld: Pinterest
1: Nicola Stocken Tomkins/Garden Collection
2: Pinterest
3: Rietveld Verlichting
4: Rietveld Verlichting

Updates

Krijg de beste acties van de woonboulevard in je mailbox

Meld je hier aan
Vul hier je e-mail in:*
Bij het klikken op aanmelden ga je akkoord met onze privacyverklaring en voorwaarden.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.