12/2/2020

Keukentrend 2020: een duurzame keuken

Is je keuken toe aan nieuwe apparatuur? Kies dan voor duurzaam! Eco is in, ook in de keuken. We geven je een aantal milieu- en geldbesparende tips.

Een keuken is tegenwoordig het kloppende hart van het huis. Gezellig samen rond het kookeiland of aan de eettafel, omringd door heerlijke geuren. De keuken en lekker eten staan centraal in het gezin. In nieuwbouwhuizen zie je dan ook dat er in de indeling steeds meer ruimte komt voor een grote keuken. En ga je voor een nieuwe keuken, dan ga je natuurlijk voor energiezuinige apparaten en natuurlijke materialen. Vriendelijke voor het milieu, je energierekening en helemaal binnen de trends van nu.

Intelligente keukenapparatuur

Bij het installeren van een nieuwe keuken is er keuze uit veel energiebesparende opties. Wist je bijvoorbeeld dat een inductiekookplaat zuiniger is dan koken op gas of keramisch? Bij inductie verlies je bijna geen warmte en de bereidingstijd is korter. In de onderstaande foto is de afzuiging verwerkt in de kookplaat en vormt een naadloze verbinding met het werkblad. Geen afzuigkap die het zicht en het contact met de huiskamer wegneemt. Met de Flexinductie zet je de pan neer waar je wilt. De kookplaat herkent automatisch de grootte van de pan.

Met een kokend-waterkraan in je keuken is wachten op warm water er niet meer bij. Via een kleine boiler in de keuken komt water direct kokend óf gekoeld uit de kraan. Dat scheelt wachten, maar ook verspilde energie en stromend water. Bij een waterbesparende keukenkraan kan het water tijdelijk vol opengedraaid worden en daarna weer terug in de spaarstand gezet voor het wassen van je handen of om iets snel af te spoelen. Het water wordt bijvoorbeeld met meer kracht uit de kraan verstoven of gesproeid, waardoor er veel minder water wordt getapt en verspild. Vraag naar de mogelijkheden bij één van de keukenspeciaalzaken op Woonboulevard Sliedrecht.

Slimme keukenapparaten

Nieuwe apparaten zijn slim en compact. Zo zien we steeds vaker kookplaten met geïntegreerde afzuiging. Hierdoor houd je meer ruimte in de keuken over. Daarnaast zal meer apparatuur touchscreen bevatten, zoals de typisch Amerikaanse koelkasten. Nog handiger zijn de slimme apparaten die je per app of met spraak bedient. Koppel ze bijvoorbeeld aan Google Home of Alexa en bedien je oven vanaf de bank. Liefhebbers kunnen de bereiding van hun gerecht nauwlettend in de gaten houden en aanpassen, of ter inspiratie delen met familie en vrienden via apps.

Energiebesparende apparaten

Het klinkt logisch, maar de aanschaf van energiezuinige keukenapparatuur is nog niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Veel consumenten kiezen op prijs of design terwijl de keukenapparatuur die schuilgaat achter de aanbieding helemaal niet zo energiezuinig is. Informeer daarom bij de aanschaf van keukenapparaat goed naar de energiezuinigheidklasse. Alle apparaten hebben tegenwoordig een energielabel. Deze gaan van A+++ tot en met G, waarbij A+++ het meest duurzaam is. Steeds meer apparaten hebben inmiddels zo’n A +++ label en daar doe je niet alleen het milieu, maar ook jezelf een plezier mee. Denk bijvoorbeeld aan een koel-vriescombinatie die rijp- en ijsvorming tegengaat. Het scheelt een hoop energie (dus geld), maar zorgt er ook voor dat je de koelkast en vriezer nooit meer hoeft te ontdooien. Ook zijn er koelkasten die je optimale controle geven over de temperatuur en luchtvochtigheid waardoor producten veel langer vers blijven en zo voedselverspilling wordt tegengegaan.

Herbruik

Duurzaam zit ‘m niet alleen in het kopen van duurzame materialen, ook het herbruiken van producten is duurzaam. Geef je keukenkastjes bijvoorbeeld een nieuwe kleur, vervang tegels, monteer leren handgrepen of ruil je kunststof blad in voor een natuurlijk aanrechtblad. Er zijn tal van mogelijkheden om met (kleine) aanpassingen je keuken weer als nieuw te maken. Hiervoor kun je naast de keukenspeciaalzaken, ook terecht bij de woonwinkels op Woonboulevard Sliedrecht.

Natuurlijke materialen en kleuren

Absoluut een woontrend die blijft: natuurlijke materialen en kleuren. Zo ben je dubbel duurzaam bezig! Denk aan gebruik van hout, marmer, bamboe, glas en aan kleuren groen, nudetinten en terra-kleuren. Vooral hout in combinatie met marmer en metaal zijn onontbeerlijk. Deze combinatie zorgt voor een luxe uitstraling met een uitgesproken en warme sfeer die in het gehele huis is door te voeren. Een heerlijk rustige plek waar je aan het drukke leven kan ontsnappen.

Wat de reden voor een nieuwe keuken ook is, bij de keukenspeciaalzaken van Woonboulevard Sliedrecht kun je terecht voor keukenadvies en inspiratie. Je vindt bij Woonboulevard Sliedrecht de keukenspeciaalzaken I-Kook, Keukenconcurrent en Keukenhof Sliedrecht. Bij Sanisale en Sanidump vind je tevens kranen.

Beelden: 2: Keukenhof Sliedrecht, 2: I-Kook, 3: Keukenconcurrent

Updates

Krijg de beste acties van de woonboulevard in je mailbox

Meld je hier aan
Vul hier je e-mail in:*
Bij het klikken op aanmelden ga je akkoord met onze privacyverklaring en voorwaarden.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.